Dit artikel verscheen eerder in Stedenbouw 782 – NH 1816 Verzekeringen, pagina 45.

Waterinstallatie, riolering, gasaansluiting, sanitair en luchtkanalen

‘Flexibiliteit is belangrijk’

Wesselingh Installaties verzorgde als bouwteamlid de W-installatie voor de nieuwbouw van NH 1816 Verzekeringen in Oudkarspel. Het bedrijf, dat al sinds 1902 bestaat, richt zich met name op grote projecten in nieuwbouw en utiliteit.

Marloes van Kooten is communicatie- en marketingmanager van WGF Capital, waarvan Wesselingh sinds 2022 onderdeel is. “Wesselingh heeft in die jaren heel veel kennis en ervaring opgedaan en is daardoor een bekende speler in deze sector. Zo kwam ook hoofdaannemer De Geus Bouw bij ons terecht.”

Wesselingh plaatst in het nieuwe kantoorpand van NH 1816 Verzekeringen de waterinstallatie, riolering, gasaansluiting, sanitair en luchtkanalen. Het afwerkingsniveau van het pand is erg hoog. Met specifieke bouwvoorwaarden vanuit de architect en het design team waaronder complicerende factor dat alle techniek, zoals grote luchtkanalen en het hoofdleidingwerk,  uit het zicht, onder het pand moesten worden weggewerkt in een kruipruimte van maar 1.10 meter hoog.

Ontwerp en berekeningen

Van Kooten: “Dit project is getekend in 3D, wat nog niet standaard is in deze sector, maar wel een vereiste was. Dat is erg prettig bij het maken van de leidingenplannen. Door te tekenen in 3D verbeter je de samenwerking met alle partijen betrokken bij zo een groot project en verbeter je efficiency van het bouwproces met als gevolg verlaging van de faalkosten.  Je ziet letterlijk wat er gebeurt als je een bepaalde leiding ergens neer wil leggen. Tekenen in 3D is een belangrijke expertise die Wesselingh kan bieden. Vanwege de grootte van het project, moesten er vooraf veel berekeningen worden gemaakt. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de waterdruk in het hele pand op niveau is.

Daarnaast dacht Wesselingh mee over het gebruik van circulaire materialen. “Een hedendaagse eis is het gebruik van pvc-buizen van gerecycled materiaal en dat alle onderdelen van de installatie recyclebaar zijn, wat een voordeel is als het pand over honderd jaar weer wordt afgebroken. Daarnaast zijn  de standleidingen en leidingen die boven plafonds lopen, geluidsproof. Ook hiermee hebben we rekening gehouden met de wens van de opdrachtgever.

Ook hiermee hebben we rekening gehouden met de wens van de opdrachtgever.” 
De bouw verloopt in vijf fases, waarbij Wesselingh van begin tot eind betrokken is. Fase 1 is inmiddels opgeleverd en naar verwachting is de laatste fase afgerond vóór de zomer van 2024. “Bij zulke projecten is het belangrijk dat je als installateur flexibel bent. Gaandeweg kom je bij de uitvoering evengoed dingen tegen in de installatie, waarover je moet meedenken in het vinden van een oplossing. Dat maakt het ook interessant. We leren van elk project en dat nemen we weer mee naar het volgende.” 

Wij maken gebruik van cookies