Beter voorbereid met BIM

Voor sommige bouwbedrijven is werken volgens de BIM-methode nog toekomstmuziek. Niet zo voor Wesseling Installaties. Bij installatiebedrijf Wesselingh, dat gespecialiseerd is in grote nieuwbouw- en utiliteitsprojecten, is werken met BIM steeds vanzelfsprekender.

Wat is BIM?

Voor wie nog niet bekend is met BIM, BIM staat voor Building Information Modelling. Werken met BIM houdt dus in dat er op basis van digitale bouwmodellen wordt gewerkt. Dat heeft veel voordelen. Zo kan er in real time door alle betrokken partijen worden samengewerkt. Een ander voordeel is dat eventuele fouten beter kunnen worden voorspeld en voorkomen. Wie met BIM werkt, werkt (kosten)efficiënter en kwaliteitsgerichter.

BIM als kwaliteitsborging

Dat laatste is sinds de invoering van de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) begin dit jaar belangrijker dan ooit. Hoewel de Wkb voorlopig alleen voor eenvoudige bouwwerken zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden zal gelden, zullen de Wkb-kwaliteitseisen alsmaar verder worden uitgebreid. BIM stelt bouwbedrijven beter in staat om aan deze eisen tegemoet te komen. Werken met BIM is immers een stuk minder foutgevoelig.

BIM in de praktijk

Dat heeft installatiebedrijf Wesselingh aan den lijve ondervonden toen het werd gevraagd om de waterinstallatie, riolering, gasaansluiting en luchtkanalen voor het nieuwbouwpand van Nh1816 Verzekeringen aan te leggen. Alle techniek moest namelijk in de kruipruimte van slechts 1,10 meter hoog worden weggewerkt. Zonder BIM was het nagenoeg onmogelijk geweest om die complexe klus te klaren, zo weet ook Dirk Sander, projectleider bij Wesselingh.

“Door te tekenen in 3D verbeter je de samenwerking met alle partijen die betrokken zijn bij zo'n groot project, verbeter je de efficiency van het bouwproces en gaan de faalkosten omlaag. Je ziet letterlijk wat er gebeurt als je een bepaalde leiding ergens neer wilt leggen.”

BIM als innovatiemiddel

Installatiebedrijf Wesselingh kenmerkt zich al sinds zijn oprichting in 1902 door innovatie. Werken volgens de BIM-methodiek is dan ook een logische vervolgstap in de ontwikkeling van het bedrijf. “We zien dat BIM steeds meer de standaard wordt. Als je als bouwbedrijf niet met BIM kan werken, loop je echt met 1-0 achter”, aldus Sander. Nu de BIM-methode niet meer weg te denken is in de bouwwereld, zijn kennis over en ervaring met deze werkwijze onontbeerlijk. Bedrijven zoals Wesselingh die over deze kennis en ervaring beschikken, hebben dus duidelijk een streepje voor. Benieuwd naar wat Wesselingh Installaties voor u kan betekenen? Neem contact op: